Loading...

Veel gestelde vragen...

en antwoorden

Meer weten over holistisch lichaamswerk?

Welkom op CAT’s FAQ-pagina over holistisch lichaamswerk. Hier kan je antwoorden vinden op veel gestelde vragen over deze integratieve benadering. Holistisch lichaamswerk gaat uit van het principe dat lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en richt zich op het bevorderen van balans en harmonie in het hele wezen.
Of je nu nieuwsgierig bent naar wat holistisch lichaamswerk precies inhoudt, welke technieken er worden gebruikt of welke effecten dit voor jou kan hebben, deze FAQ-pagina biedt uitgebreide informatie om je te helpen een beter begrip te krijgen. Ik hopen dat je hier de antwoorden vindt die je zoekt en geïnspireerd raakt om verder te verkennen hoe holistisch lichaamswerk jouw welzijn kan verbeteren.
En heb je toch nog een vraag, laat maar weten!
FAQ Vragen en antwoorden
Algemeen is holistisch werk een vorm van therapie die gericht is op het in balans brengen van alle aspecten van jou als persoon: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch.
 
Lichaamswerk binnen het holistisch kader helpt om (terug) naar je lichaam te luisteren. In het dagelijks leven zitten we vaak zo veel in ons hoofd dat we vergeten hoe belangrijk de signalen van ons lichaam zijn.
Door aanraking via massage komt je terug in contact met je eigen lichaam en kan je beter aanvoelen waar fysieke, mentale of emotionele spanningen zitten.
 
Je kan holistisch lichaamswerk beschouwen als een op zichzelf staande optie of als supplementaire, ondersteunende behandeling (naast de klassieke, gekende behandelingstrajecten) voor stressgerelateerde (lichamelijke of emotionele) klachten..
 
Het woord ‘holistisch’ komt van
het Griekse woord ‘holos’, wat ‘het geheel’ betekent.
 • Verbeterde fysieke gezondheid: regelmatige sessies kunnen helpen bij het verminderen van chronische pijn, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een betere lichaamshouding.
 • Stressvermindering: holistisch lichaamswerk helpt bij het verminderen van stresshormonen en bevordert ontspanning, wat leidt tot een algeheel gevoel van welzijn en rust.
 • Versterkte immuniteit: door de verbetering van de bloed- en lymfecirculatie kan regelmatig lichaamswerk bijdragen aan een sterker immuunsysteem.
 • Verbeterde slaap: vaker holistisch lichaamswerk kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, wat essentieel is voor herstel en algeheel welzijn.
 • Emotionele balans: het helpt bij het loslaten van opgeslagen emoties en spanningen, wat kan leiden tot een verbeterde emotionele gezondheid en stabiliteit.
 • Betere zelfbewustzijn: regelmatige sessies bevorderen een diepere connectie met je eigen lichaam en geest, wat kan helpen bij het identificeren en aanpakken van stressfactoren en emotionele triggers.
 • Energieverhoging: het verbeteren van de energiestroom in het lichaam kan leiden tot een verhoogd energieniveau en vitaliteit.
 • Preventie van gezondheidsproblemen: door regelmatig lichaamswerk te ondergaan, kun je vroegtijdig tekenen van fysieke en emotionele problemen opmerken en aanpakken voordat ze ernstiger worden.
 • Meer bewust zijn: holistisch lichaamswerk kan helpen bij het verbeteren van concentratie en mentale helderheid, wat je dagelijkse functioneren en ‘contentment’ kan bevorderen.
Door regelmatig holistisch lichaamswerk te integreren in je routine, kun je profiteren van een breed scala aan fysieke, emotionele en geestelijke voordelen die bijdragen aan een gezonder en gebalanceerder leven.
De behandel frequentie hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften:
 • bij veel stress of hoge prestatiedruk: als je veel stress ervaart of voortdurend op de toppen van je kunnen presteert, kan een massage elke één à twee weken effectief zijn voor ontspanning en herstel.
 • bij chronische pijn: In geval van chronische pijn is het aan te raden om in het begin zeer regelmatig een massage te nemen. Gedurende de eerste vier tot zes weken kan wekelijkse behandeling helpen om de pijn te verlichten en het herstelproces te ondersteunen.
De ideale frequentie kan variëren, dus het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en eventueel advies in te winnen bij CAT.
Bij de emotionele verwerking van trauma kan lichaamswerk een waardevolle ondersteuning zijn. De frequentie van de behandelingen kan variëren afhankelijk van de intensiteit van het trauma en de individuele behoeften.
Enkele richtlijnen:
 • Beginfase: in de beginfase van de behandeling, wanneer emoties intens kunnen zijn en er behoefte is aan frequent contact en ondersteuning, kan het nuttig zijn om wekelijks een massage te ondergaan. Dit helpt bij het doorbreken van emotionele blokkades en het bevorderen van lichamelijke ontspanning.
 • Stabilisatie: na de eerste intensieve periode, wanneer er enige stabilisatie is bereikt, kan de frequentie worden teruggebracht naar eens in de twee weken. Dit biedt voldoende ondersteuning terwijl het lichaam en de geest verder helen.
 • Onderhoud: op de lange termijn, voor het onderhouden van emotioneel welzijn en het voorkomen van terugval, kan een maandelijkse massage voldoende zijn. Dit helpt om opgebouwde spanningen los te laten en een evenwichtige toestand te behouden.
De exacte frequentie kan variëren, dus het is belangrijk om samen te werken om je persoonlijke behoeften en vooruitgang te beoordelen. Luister altijd naar je lichaam en pas de frequentie aan op basis van hoe je je voelt en reageert op de behandelingen
Water drinken na een massage heeft verschillende voordelen:
 • Afvoeren van afvalstoffen: een massage stimuleert de bloed- en lymfecirculatie, wat helpt om afvalstoffen die in de spieren zijn opgebouwd los te maken. Door voldoende water te drinken, help je het lichaam deze afvalstoffen sneller en effectiever af te voeren.
 • Hydratatie van spieren en weefsels: goed gehydrateerde spieren en weefsels kunnen beter functioneren en herstellen. Hydratatie helpt om spierpijn en stijfheid te verminderen.
 • Voorkomen van uitdroging: tijdens een behandeling kan je lichaam vocht verliezen, vooral als er gebruik wordt gemaakt van technieken die warmte genereren of als je in een warme omgeving bent. Extra water drinken helpt om uitdroging te voorkomen.
Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en ervoor te zorgen dat je na een behandeling voldoende water drinkt om de voordelen van de behandeling te maximaliseren.
Het is normaal om je moe te voelen na een massage, en dit kan verschillende oorzaken hebben:
 • Stimulatie van het lichaam: een massage stimuleert de bloedsomloop en de stofwisseling, wat het lichaam aan het werk zet om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren.
 • Afvoer van gifstoffen: je lichaam werkt hard om de gifstoffen die tijdens de massage zijn vrijgekomen, zoals lactaat en andere afvalproducten, af te voeren. Dit proces kan vermoeidheid veroorzaken.
 • Fysieke en mentale ontspanning: lichaamswerk helpt bij het verminderen van spanning en stress, wat kan leiden tot een diepe staat van ontspanning en soms een gevoel van slaperigheid of vermoeidheid.
Het is belangrijk om na een behandeling voldoende rust te nemen en veel water te drinken om je lichaam te helpen herstellen en de vrijgekomen afvalstoffen effectief af te voeren.
Tijdens een massage komen verschillende afvalstoffen vrij uit de spieren en weefsels, waaronder:
 • Lactaat: dit is een afvalproduct van spierverbranding dat zich ophoopt in verkrampte spieren. Massage helpt om lactaat uit het spierweefsel los te maken en af te voeren naar het bloed.
 • Vocht: lichaamswerk stimuleert de afvoer van overtollig vocht uit de spieren en weefsels naar het lymfestelsel en de bloedbaan.
Voldoende water drinken na een massage helpt bij de uitscheiding van deze afvalstoffen via de nieren, wat de detoxificatieprocessen in het lichaam ondersteunt.
Hoewel holistisch lichaamswerk over het algemeen als veilig en gunstig wordt beschouwd, kunnen er enkele bijwerkingen optreden, vooral als je nieuw bent met deze therapie of als je lichaam reageert op de behandeling. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen:
 • Vermoeidheid: het is normaal om je moe of slaperig te voelen na een sessie. Dit komt doordat je lichaam en geest hard werken om de vrijgekomen spanningen en afvalstoffen te verwerken.
 • Spierpijn of stijfheid: na een intensieve sessie kun je spierpijn of stijfheid ervaren, vergelijkbaar met wat je na een stevige workout zou voelen. Dit is meestal tijdelijk en kan binnen een dag of twee verdwijnen.
 • Emotionele reacties: het loslaten van opgeslagen emoties kan leiden tot emotionele reacties zoals huilen, lachen of gevoelens van verdriet of boosheid. Dit is een normaal onderdeel van het helingsproces.
 • Duizeligheid of lichtheid in het hoofd: direct na de sessie kun je je duizelig of licht in het hoofd voelen. Dit komt vaak doordat de bloedsomloop en energiebeweging in het lichaam zijn gestimuleerd.
 • Misselijkheid: hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen misselijkheid ervaren als hun lichaam de vrijgekomen afvalstoffen verwerkt. Voldoende water drinken kan helpen om dit te minimaliseren.
 • Hoofdpijn: het loslaten van spanningen en gifstoffen kan soms hoofdpijn veroorzaken. Dit is meestal tijdelijk en kan worden verlicht door goed te hydrateren en rust te nemen.
 • Verergering van symptomen: In sommige gevallen kunnen bestaande symptomen tijdelijk verergeren voordat ze verbeteren. Dit staat bekend als een “healing crisis” en is een teken dat het lichaam aan het werken is om zichzelf te herstellen.
 • Hydrateer: drink veel water voor en na de sessie om je lichaam te helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.
 • Rust en herstel: geef jezelf de tijd om te rusten en te herstellen na een sessie. Luister naar je lichaam en neem het rustig aan.
 • Communiceer als je ongewone of ernstige bijwerkingen ervaart, laat dit weten! Samen bekijken we verder hoe we deze kunnen minimaliseren en/of verdere sessies nodig zijn.
Holistisch lichaamswerk kan krachtig en transformerend zijn, maar het is belangrijk om de reacties van je lichaam te respecteren en de nodige stappen te nemen om goed voor jezelf te zorgen tijdens het helingsproces.
 • Communiceer & informeer: voor je eerste sessie is het het belangrijk om een gesprek te hebben. Bespreek je gezondheidsstatus, eventuele klachten, verwachtingen en doelen van de sessie. Bekijk ook van tevoren de beschikbare informatie op de website. Dit helpt om de behandeling(en) op jouw specifieke behoeften af te stemmen.
 • Hydrateer: zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent voor de sessie. Drink voldoende water om je lichaam voor te bereiden op de behandeling.
 • Draag comfortabele kleding die gemakkelijk aan en uit te trekken is. Afhankelijk van de behandeling kan het zijn dat je je gedeeltelijk of geheel moet uitkleden.
 • Eet licht: vermijd zware maaltijden vlak ervoor. Een lichte maaltijd of snack een paar uur van tevoren is ideaal.
 • Open Mind: ga met een open houding naar de sessie. Wees bereid om nieuwe technieken en ervaringen te omarmen.
CAT biedt verschillende behandelingen aan die gericht zijn op het bevorderen van welzijn en ontspanning. Meer duiding over elke behandeling kan je terugvinden op de pagina’s.
 • Lomi Lomi
  Lomi Lomi is een traditionele Hawaiiaanse massage die gericht is op het bevorderen van de energiestroom en het loslaten van spanning in het lichaam. Deze massage maakt gebruik van lange, vloeiende bewegingen met de handen en onderarmen, en kan diep ontspannend en helend zijn.
 • Holistic Pulsing
 • Holistic Pulsing is zacht lichaamswerk waarbij het lichaam ritmisch wordt gewiegd en gepulseerd. Het doel is spanningen loslaten en de natuurlijke energiestroom in je lichaam herstellen. Deze techniek kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van emotioneel en fysiek welzijn.
 • Closing the Bones (Sluitingsritueel)
  Een Sluitingsritueel is een sessie die vaak wordt gebruikt na belangrijke levensgebeurtenissen, zoals de geboorte van een kind of het einde van een relatie. Het doel is om emotionele en fysieke afsluiting te bieden en een nieuwe fase in het leven te markeren.
 • Rebozo werk
 • Rebozo werk is een traditionele Mexicaanse /Equadoriaanse techniek die gebruik maakt van een Rebozo, een lange, smalle doek, om verschillende therapeutische handelingen uit te voeren. Deze techniek wordt vaak gebruikt tijdens zwangerschap, bevalling (niet bij CAT) en postpartum zorg (helpt bij het sluiten van het bekken en het ondersteunt het lichaam bij herstel), maar is ook nuttig voor algemene ontspanning en het loslaten van spanning.
  Rebozo werk is een zachte en effectieve manier om zowel fysieke als emotionele steun te bieden en wordt gewaardeerd om zijn holistische benadering van zorg en welzijn.
 • Psoas Release:
 • De psoas release techniek richt zich op het ontspannen van de psoas spier, een diepe spier in de buik die een belangrijke rol speelt bij houding, beweging en stressrespons. Door deze spier te ontspannen, kan men verlichting vinden van rugpijn, stress en spanning in het lichaam.
 • Hot Stone Behandelingen:
 • Bij deze behandelingen wordt gebruik gemaakt van verwarmde stenen die op specifieke punten van het lichaam worden geplaatst. De warmte van de stenen helpt spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze behandeling kan diep ontspannend zijn en helpt bij het verlichten van spierspanning en stress.